Kontakta oss

Per Karlsson

Leksandsandan

Som ni minns uttryckte Tommy Salo en vision när han kom till Leksand: att LIF åter skulle bli ett lirarnas lag. De orden hade vi aldrig fått höra om Tore Jobs tackat ja till tjänsten som sportchef en kort tid innan frågan gick till Salo. Istället hade vi kanske fått höra Jobs prata om Leksandsandan. Det gjorde han hur som helst i senaste avsnittet av DT:s Hockeypuls. Förutom det där att han på grund av annat uppdrag tvingades tacka nej till sportchefsjobbet 2010.

Översatt från dalmål till övrig svenska betyder ordet Leksandsanda ungefär vinnarmentalitet, vinnarskalle. Egentligen låter sig inte ordet översättas alls eftersom Leksandsanda betyder just Leksandsanda och rymmer så mycket mer än vinnarmentalitet och vinnarskalle.

Det är som den där gamla liknelsen med Zeb Macahan. Att Christer Abris återkomst till Leksand 2001 var som ”när mäktige Zeb kom hem från sina långväga äventyr i bergen”, tillbaka för att ställa allt till rätta igen. Men det där var ju bara något som den invigde och i Siljansvatten döpte Per Bjurman skrev i Aftonbladet för att övriga svenskar, den större läsekretsen, överhuvudtaget skulle förstå vad det handlade om. Som i religiösa urkunder: man måste använda sig av liknelser för att beskriva det som är bortom och ovan. Att likna Christer Abris vid en vilda västern-gubbe var egentligen att förminska Christer Abris. För Christer Abris är Christer Abris. Det är därför vi nu inte ska likna Tore Jobs vid Zeb Macahan – eller för den skull någon annan fiktiv eller historisk gestalt – ty Tore Jobs är Tore Jobs. Och det är därför vi heller inte ska reducera ordet Leksandsanda till något så slitet och banalt som vinnarmentalitet, vinnarskalle.

Leksandsanda är något som är oskiljaktigt från sådana som Christer Abris och Tore Jobs. Vi skriver ”sådana som” eftersom det en gång fanns många fler än Abris och Jobs. Halva Leksand befolkades av motsvarande personligheter.

Så vad är då Leksandsanda och kan den överhuvudtaget återkomma i någon större omfattning i en tid då många hellre kommunicerar med tummen på en smart phone-skärm än svängigt pratsjunger på oförstört dalmål, hör varumärke nämnas oftare än klubbmärke samt lyder under en verklighetsfrånvänd organisation som SHL?

För det första kan inte en bild, ett foto enbart, återge vad Leksandsanda är (Jobs ser dyster och grinig ut på bild men ansiktsuttrycket återger dåligt hans sinnelag). Ej heller en intervju som följer under bilden. Hur lovande och upplivande de nedskrivna intervjusvaren än framstår. En ljudinspelad eller filmad intervju däremot tar oss en bit på väg till förståelse. Där uppfylls grundförutsättningen: att man kan höra det svängiga, oförstörda dalmålet.

Men i en halvstel intervjusituation, som varar i x antal minuter, kan inte den som talar detta svängiga dalmål riktigt ta ut svängarna som han vill. Därtill krävs den vanliga vardagen, det vanliga livet, i en omgivning som helst är samma andas barn. Leksandsandan. En anda som måste upplevas live 24/7 för att man ska förstå kraften och vitaliteten.

Det är inte nödvändigt att tala dalmål för att uppgå i Leksandsandan. Däremot måste man låta sig fostras i den. Med tiden kan till och med en skånsk dialekt till hälften förvandlas – som i fallet Jonas Bergqvist. Som människa och spelare gick det ännu fortare. Är man av rätta virket trycks man inte ner av Leksandsandan utan lyfter. Man skulle kunna säga att Leksandsandan inte är något för kärringar, men då ska ordet användas könsöverskridande. Det finns fler kärringar bland män än kvinnor. En sådan som Sanna Kallur, exempelvis, har något som liknar Leksandsanda i sig, trots att hon inte ens bor i Leksand, aldrig har gjort, och bara är supporter till klubben.

Förutom engagemang och hunger innehåller Leksandsandan något vilt och oförutsägbart. Målmedvetenheten håller energin på plats. Dalmålet svänger för att energin kränger vilt i kroppen och psyket. Hos få svänger och kränger det så mycket som hos Tore Jobs. Han har varit borta från Dalarna i decennier men det låter som han vistats i området runt arenan utan avbrott från tidigt 70-tal fram tills nu. I anden har han naturligtvis alltid varit kvar, i andan är han så mycket leksing man kan vara. Han fostrades av sådana vars dalmål svängde och krängde lika mycket som hans, han fostrades av personer som inte nöjde sig med mindre än att Leksands IF tammefan ska vara bäst i landet på hockey. Den inställningen lämnade aldrig en f.d. guldtränare som Pära Karlström, och förmodligen inte heller en sådan som Danne Söderström så länge han lever – därför led han så oerhört när LIF upphörde att vara högstadivisionens mest självklara lag. De sista åren i allsvenskan var han nog mer ledsen än den ”surmas” han kärleksfullt kallades i Per Bjurmans Zeb Macahan-krönika. Ledsen för att han inte längre kunde påverka.

Men det kan Tore Jobs. Han verkar född direkt ur urberget. Han är dock född av en mamma som alla andra, och hon jobbade många år i klassiska Mitti-kiosken i centrala Leksand. Bland annat skötte hon resultattavlan i gatuköksdelens fönster under LIF:s bortamatcher de år man knappt kunde få löpande ställning via radio. Utanför Mitti såg man sällan sonen. Hur skulle han ha tid med det när han alltid var upptagen med idrott? Han var en auktoritet redan som ung. Auktoritativ men inte auktoritär. Snäll mot de smågrabbar han tränade i hockey och baseboll, storvuxen och verbal nog att klara sig bland de ledare i gamla Leksands isstadion som han i Hockeypuls beskrev som ”knallhårda”. Det var surmasar överallt. I omklädningsrum och bås, på isen och kansliet. Men att vara surmas innebär inte att vara sur utan att man tjurigt vill att Leksand ska vara bäst. Liten ort med stor eld, få invånare men stort antal eldsjälar. Är man tillräckligt många som driver på varandra, sporrar och inspirerar, fyller varandra med energi och hetsar till stordåd, kan man inte bli annat än topplag.

Detta är Leksandsandan – och redan vid ljudet av Tore Jobs svängiga, oförstörda dalmål väcks hoppet att den kan komma tillbaka i föreningen.

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
Klicka för att kommentera

Mer i Per Karlsson

Senast

Till toppen