Kontakta oss

KRÖNIKA: Folket bygger laget

Per Karlsson

KRÖNIKA: Folket bygger laget

Är Leksand som ort för liten för ett elitlag i hockey och de krav, främst ekonomiska, som numera ställs på ett sådant? Inte nödvändigtvis, men då krävs en del från alla inblandade för att det ska fungera. Dels samarbete – dra åt samma håll – men också modet att vara obekväm: stå upp och säga ifrån när något känns fel och uppåt väggarna. Det senare kräver sin man eller kvinna. I synnerhet i de fall där vederbörande dagligen måste röra sig på orten och riskerar att springa in i meningsmotståndare. Inte ens när man företräder eller är del av en organisation – ej står ensam – är det lätt. Leksand Superstars är en sådan organisation. Deras beroendeställning till LIF är uppenbar och dokumenterad. Å andra sidan är också LIF beroende av Superstars. Eller mer exakt: LIF är beroende av supportrarna. Superstars är bara en del av supporterskaran. Om den landsomfattande supporterskarans glöd skulle falna, kärleken till hockeylaget Leksand svalna, är det slut med LIF. Åtminstone på den nivå alla vant sig vid, högstadivisionen eller som allvarlig kandidat att återta sin plats där. LIF behöver helt enkelt de pengar som supportrarna på olika sätt ger klubben. Bland annat i form av publikintäkter, medlemsavgifter och souvenirförsäljning. I höstas gjorde också klubben ett försök att upphöja supporterskaran till regelrätt storsponsor, i avsikt att få fart på Vision 2019. Den förhoppningen har man fortfarande. Frågan är dock om det räcker att gång på gång försöka blidka supportrarna genom att säga hur ”fantastiska” de är? Man kanske måste formulera sig på annat sätt. Om man nu har den förmågan. Det krävs mer för att motivera de ”fantastiska” supportrarna, för många av dessa ”fantastiska” fans tycker inte att LIF är lika fantastiska som klubben var förr. Önskan att Leksands IF ska ha ett så bra hockeylag som möjligt är lika het som alltid. Dock förstår man inte riktigt hur det ska gå till. För klubben klantar alltid till det på ena eller andra sättet.

Det finns en låt av Ulf Lundell som heter ”Folket bygger landet”. Med en liten ändring i titeln skulle vi få något som skulle kunna fungera som en ny slogan i LIF-kretsar: folket bygger laget. Tanken har hela tiden varit att Vision 2019 ska bidra till detta. Det har den också gjort – men inte alls i sådan utsträckning som den skulle kunna göra. Det finns tiotusentals leksingar. Om än inte på långa vägar lika många som antalet likes på Leksands IF:s officiella Facebook-sida (66 000). Bara för att man tryckt like på sidan betyder det inte att man gillar klubben. Man kanske bara vill ha den i sitt flöde för att se vad som blir nästa nummer i cirkusen. Faktum är att inte ens alla som är riktiga leksingar gillar klubben – alltså hur den skötts och de som man upplevt misskött den. Därför är inte heller bidragsviljan till Vision 2019 som den skulle kunna vara. Önskan att ha ett bra hockeylag – ett lag som spelar i SHL och har etablerat sig där – är emellertid så stark att en del ser sig om efter alternativa insamlingsformer. En som inte är behäftad med misstro och negativa känslor. Det har uttryckts önskemål om att Leksand Superstars eller LIFnews ska styra upp en sådan. Det har också tagits privata initiativ: engagerade och duktiga forumleksingar hade/har ett upplägg för något med arbetsnamnet Leksands IF Fans Foundation. Det sistnämnda har av olika skäl gått i stå, Superstars kommer inte komplicera sin relation med LIF genom att i handling halvt underkänna Vision 2019 och LIFnews slutligen har visserligen samlat in en betydande summa förr – i samband med rekonstruktionen – men har inte tiden och möjligheten att göra det igen.

LIFnews tycker dessutom inte att man ska komplicera saker mer än nödvändigt. Det FINNS ju redan ett konto där folket kan vara med och bygga laget: Vision 2019. Det gäller ”bara” att glömma allt som varit, komma över cyniskt motstånd och se Vision 2019 med nya, fräscha ögon. Leksands IF är större än en tidsrymd av misslyckanden och de som varit ansvariga för dessa. Leksand som ort är liten och historien har visat att klubben inte kan locka vilka spelare som helst utan att betala överpriser – men det är ändå möjligt att tillsammans bidra till det som överskuggar allt annat: få ett bra hockeylag. Tillräckligt bra för att spela LIF tillbaka i SHL och denna gång etablera sig på allvar. Med en organisation som med tiden fungerar på alla plan och supportrar som visat sig vara sant fantastiska.

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
1 kommentar
  • Peter Jacobsson

    Frågan är väl om misstagen, som gjordes den gångna säsongen, kommer att vara spiken i kistan? Mer än hälften av matcherna slutade med förlust. Detta faktum måste tas i beaktande när man funderar på framtida sponsorer. Det kan vara så illa att varumärket Leksands IF är kört i botten. Jag hoppas att LIF ska komma tillbaka till SHL, även om jag är skeptisk till att så sker. I.o.fs har vi en tränare den kommande säsongen, till skillnad mot den gångna. Det som skrämmer mig är att jag i höstas sa att LIF skulle få kvala och att man skulle ramla ur SHL. Denna gången hoppas jag verkligen att jag har fel.

Mer i Per Karlsson

Senast

Till toppen