Kontakta oss

Kalkylen: mot slutspel!

Blogg

Kalkylen: mot slutspel!

Jag minns det så väl, den där gången jag satt framför datorn och räknade. Det var innan säsongsstart, i september någon gång. Det var bra väder ute, hockeyn kändes ändå ganska avlägsen och framför allt kändes SHL-spel fortfarande helt surrealistiskt. Men jag satte mig ändå ned med ett mål: räkna ut en kalkyl för hur många poäng vi behöver, och mot vilka vi ska ta dessa.

Jag försökte göra ovanstående på ett så realistiskt sätt som möjligt. Problemet var bara att det inte kändes realistiskt hur jag än gjorde. Jag la kalkylen på 73 poäng och kunde verkligen inte se hur vi skulle nå så högt. Runt 65 kändes mer troligt, och då skulle det ändå kännas som att vi gjorde en helt okej säsong som nykomlingar. Men skulle det räcka för att undvika kval?

Facit: vi har 74 poäng redan innan OS-uppehållet.

Även om jag har en fallenhet för att både prata och skriva, så har jag i detta fall oerhört svårt att sätta ord för mina känslor. Säkrat kontrakt i teorin och 74 poäng redan innan OS-uppehållet är, sett till förutsättningar och förväntningar, en succé. Vi kan förlora rubbet våren ut och säsongen är ändå en succé. Det känns… bisarrt.

Ett SHL-kontrakt har vi givetvis haft i hamn sedan långt innan bortasegern mot Örebro, som vi tog innan uppehållet. Tillåt mig citera mig själv från ett tidigare kalkylinlägg:

”Om Örebro och Gnaget följer sitt nuvarande poängsnitt så kommer Örebro att sluta elva i tabellen på stabila 59 poäng, det vill säga att 60 poäng skulle räcka till nytt SHL-kontrakt. Det skulle i sin tur betyda att vi kan torska samtliga 14 återstående matcher och ändå slippa Kvalserien.”

Det där skrevs alltså när det var 14 omgångar kvar och vi hade 61 inspelade poäng. Och jag ser ut att få rätt. I dagsläget, med sex omgångar kvar, har Örebro på en elfte plats 51 poäng. Att anta att de vinner max tre av sina sex återstående känns som ett tryggt tips.

Nåväl, nu kan vi sluta snacka kvalserien. Nu är målet, som det varit en längre period nu (hela säsongen för laget kanske?) att hamna topp sex placeringsmässigt. Eller #sexjakten som en del skriver på Twitter. Vad kommer krävas för det då? BRA FRÅGA. Jag har inte orkat räkna och jag tänker inte göra det heller, åtminstone inte just nu. Nu vill jag bara ta en match i taget och innerligt njuta av att slippa vara nervös.

Vi har allt att vinna och inget att förlora. Och det är helt underbart.

Här nedan är våra resultat mot våra motståndare samt de kalkylmål jag satte upp. De slutsatser vi kan dra av det är att 6 av 15 under en säsong mot Luleå måste ses som väldigt bra, detsamma gäller exempelvis 9 av 15 mot Färjestad och 12 av 15 mot Örebro. Om man ska klaga på något så är väl 3 av 15 mot LHC samt 5 av 15 mot Modo mindre lyckat.

Men varför ska vi klaga?

Lyckades ej gentemot kalkylen:
Växjö – 5 av 12 möjliga inspelade (i kalkylen: 9) Kvar: 1 hemma 

Linköping – 3 av 15 (6) Kvar: –

Modo – 5 av 15 (9) Kvar: –

Chansen finns:
Brynäs – 7 av 12 (9) Kvar: 1 h 

AIK – 7 av 12 (10) Kvar: 1 h

Lyckades:
Frölunda – 8 av 12 (8) Kvar: 1 b

Färjestad – 9 av 15 (4) Kvar: – 

HV71 – 9 av 12 (3) Kvar: 1 b

Örebro – 12 av 15 (9) Kvar: –

Luleå – 6 av 15 (3) Kvar: – 

Skellefteå – 3 av 12 (3) Kvar: 1 b

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
Klicka för att kommentera

Mer i Blogg

Senast

Till toppen