Kontakta oss

Kalkylen: att skjuta från höften

Blogg

Kalkylen: att skjuta från höften

Lucky Goth

Då var det kalkyldags igen! Det här blir bara trevligare och trevligare ju längre säsongen går, då vi i princip redan säkrat vårt kontrakt. Men det återkommer vi till senare i texten. Först och främst kan vi konstatera att vi hand i hand med att resultaten ramlar in måste anpassa vår målbild utifrån dessa. Ni som följt denna kalkyl vet att vi inledde med att sikta på 73 poäng, då just 73 varit den högsta poäng som krävts för att undvika kvalserien under de senaste sex säsongerna.

Det kommer räcka med betydligt färre poäng i år.

De senaste åren har sett ut som följande: 12/13 = 58 p, 11/12 = 73 p, 10/11 = 72 p, 09/10 = 64 p, 08/09 = 68 p, 07/08 = 67 p. Om Örebro och Gnaget följer sitt nuvarande poängsnitt så kommer Örebro att sluta elva i tabellen på stabila 59 poäng, det vill säga att 60 poäng skulle räcka till nytt SHL-kontrakt. Det skulle i sin tur betyda att vi kan torska samtliga 14 återstående matcher och ändå slippa Kvalserien.

Galen tanke.

Vi kan givetvis inte utgå från detta och får väl räkna med att Örebro och/eller Gnaget får in någon slags överväxel på slutet. Men realistiskt sett så kommer de inte att nå högre än låga 60-ish. För att Örebro ska nå 65 poäng behöver man vinna sju av sina återstående 14 matcher. Gnaget åtta av 14 (varav en på övertid/straffar för att vara petnoga).

Om vi säger så här: det är inte omöjligt, men det är osannolikt.

Med andra ord borde vi kunna känna oss väldigt trygga på 66 poäng. Fem poäng till. Hey vafan, vi släpper loss rejält och säger två segrar till då, så vi går från nuvarande 61 poäng till 67.

För övrigt ser jag på dt.se att sportchef Goth har ”lusläst spelprogrammet” (länk här) och anser att fyra segrar till räcker till nytt kontrakt. Han kommer förvisso få rätt i sak om man ska vara noga, men jag misstänker nog ändå att herr Goth mer skjuter från höften här än lusläser något, för inte kan han väl tro att Örebro ska vinna tio av sina 14 återstående matcher? Med fyra segrar hamnar IF på 73 poäng (hey, kalkylmålet minsann!). För att Örebro ska nå minst samma poäng behöver de håva in 29 poäng på sina återstående 14 matcher. För enkelhetens skull kan vi säga tio segrar på 14 matcher.

Nja. Örebrosupportrarna kan ju alltid hoppas, men det gör jag varje gång jag skrapar en Trisslott, flörtar med någon söt donna på byn och då Guif spelar slutspel i handboll. Allt som oftast hjälper liksom hoppet föga.

Inte för att jinxa något, och inte för att gå händelserna i förväg, men det nya kontraktet är alltså i princip redan i hamn. Två segrar av 14 matcher till borde räcka och nu är det dags att lägga om målet till att sikta på en topp 6-placering, eller åtminstone 7-8:e plats för att få hemmafördel i play off-spelet. Eller åttondelarna, ”socialt slutspel” eller vad man nu kallar det.

Hur som helst: så här ser kalkylen ut just nu, sett från vad målen var uppsatta på inför säsongsstart, alltså 73 poäng totalt:

Redan kört:
Växjö – 5 av 12 möjliga inspelade (i kalkylen: 9) Kvar: 1 hemma

Linköping – 0 av 12 (6) Kvar: 1 h

Modo – 5 av 12 (9) Kvar: 1 h

Blir tufft:
Brynäs – 4 av 9 (9) Kvar: 1 h, 1 b

50/50: 
AIK – 7 av 12 (10) Kvar: 1 h

Frölunda – 5 av 9 (8) Kvar: 1 h, 1 b

Redan uppnådda:
Färjestad – 9 av 12 (4) Kvar: 1 b

HV71 – 9 av 12 (3) Kvar: 1 b

Örebro – 9 av 9 (9) Kvar: 1 h, 1 b

Luleå – 5 av 12 (3) Kvar: 1 b

Skellefteå – 3 av 12 (3) Kvar: 1 b

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
1 kommentar

Mer i Blogg

Senast

Till toppen