Kontakta oss

Johan Rynos namnteckning

Per Karlsson

Johan Rynos namnteckning

Vad har Tore Jobs och LIF:s förre lagkapten Gabriel Karlsson gemensamt? Bägge bar #49 i sina respektive Leksandsdresser.

Gabbe i LIF. Tore i Leksands basebollklubb.

Inom svensk baseboll på 70-talet var Leksand-Bagarmossen motsvarigheten till ishockeyns Leksand-Brynäs. Tore Jobs inledde sin basebollkarriär som pitcher, slet ut kastarmen i förtid på grund av för många curve balls och för lite avlastning, hänvisades till spel på first base där kastförmågan spelar mindre roll än på någon annan position – men som slagman var han och förblev en av landets främsta. I kraft av sin storlek och fysik stod han för ett betydande antal home runs genom åren. Tillsammans med en rad andra leksingar representerade Jobs landslaget. Ingen annan klubb i Sverige är i närheten av Leksands 20 SM-titlar.

I hockey har som bekant LIF fyra. Det senaste sammanföll med det år Tore Jobs anställdes som ungdomskonsulent i Leksands IF. Redan året innan hade han tillsammans med Kjell Mases tränat klubbens A-, B- och C-pojkar. Efter att han 1977 lett Dalarnas tv-pucklag begav han sig söderut, tränade Skäret i Malmö under tre säsonger. I början på 80-talet var han tillbaka i Leksand, nu för att assistera Lennart Åhlberg i seniorsammanhang. Uppdraget varade 1982-84. Norge blev nästa anhalt, en första sejour där han tränade såväl Sparta som norska landslaget. I slutet på 80-talet återvände han till Sverige, denna gång till Göteborg och Frölunda. 1992 var det dags för en andra sejour i Norge, en mycket lång sådan, som innehöll uppdrag inom både hockey och fotboll. Tränare, sportchef, VD.

Sommaren 2014 skriver DT att Tore Jobs är aktuell för den senare rollen i Leksands IF. Men ny VD i LIF blir Kjell Kruse. Värmlänningen hinner inte ens formellt tillträda förrän han får smeknamnet Kjell Krise. Vari denna kris består vet alla redan. Däremot vet väldigt få vad som i detalj orsakat den. 14 december står hur som helst LIF utan sportchef och det kommer man göra i 1 1/2 månad, då Tore Jobs presenteras som tillförordnad sådan. Jobs hinner knappt tillträda förrän Leksands IF meddelar att lagkapten Johan Ryno – efter att en tid ryktats till HV71 – skrivit ett nytt kontrakt med LIF. På FEM år.

Klubbens marknadskoordinator Claes Thirus twittrar på tisdagskvällen: ”Får frågor om Tore Jobs är mannen bakom Rynos kontrakt. Svar nej på den. Kruse från A till Ö”.

När vi ändå är igång med twitterinlägg kan vi väl återge ett till. Från tv-kommentator Patric Skoglund, skrivet lördag kväll. ”Kruse har fått fin ordning på LIF:s organisation på kort tid. Det säger personal o dom med bra insyn i föreningen”.

Där ser man.

Vad ska man då säga om Tore Jobs? Ja, att man känner lite guldbyxevibbar när någon helt gratis får en sådan start. Han är kommen för att föra lycka med sig. Har man under egna idrottskarriären burit #49, som Gabbe, faller naturligtvis kaptenen på plats först.

Och vad säger vi om Johan Ryno? Klubblojal som värsta Jensa, värsta Challe, värsta Sigge, värsta Bergqvist och Forslund, värsta 70-talslegenderna. För ögonblicket tänker vi inte grubbla över klausuler, ej heller att Leksand fortfarande befinner sig i ett bekymmersamt läge i tabellen. Bara glädjas över att ett 5-årskontrakt är signerat – med namnteckningen nedan.

13shlsc8

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
1 kommentar
  • Åhlberg

    Kung Kruse och Jobs. Lif ska sikta mot topp 3 med dessa vinnarskallar.

Mer i Per Karlsson

Senast

Till toppen