Kontakta oss

I Erkki och Karis fotspår

Per Karlsson

I Erkki och Karis fotspår

Med tanke på LIF:s klubbfärger måste ankomsten till Leksand vara som att komma hem för en finländare. ”Du förstår nog inte själv hur mycket sanning det ligger i de orden”, sa i våras en LIF-supporter, med rötter i samma land som Tomi Sallinen och Toni Kähkönen. Finländare är visserligen lika lite som någon annan grupp homogen – de är individer och värderar saker olika – men lite bra känns det säkert att den klubb de ska spela för bär blått och vitt.

Särskilt för de spelare som aldrig tidigare representerat en klubb utanför Finland. Vilket är fallet med både 25-årige Sallinen och 27-årige Kähkönen.

Det hade inte heller Erkki Laine och Kari Eloranta gjort, när de 1978 kom till Leksand från Kiekko-Reipas. Majestätiske backen Eloranta, med #4 på ryggen, spenderade tre säsonger i LIF. Sen begav han sig över Atlanten, där Calgary Flames så småningom blev fast klubbadress. 1985 återvände han till Sverige. Då för att spela i HV71. I Jönköpingslaget fanns sen ett år tillbaka Ivan Hansen och Leksands guldhjälte 1975 Roland Eriksson. Silly season 1984 var smärtsam för en leksing. Inte nog med att LIF tappade Ivan och Roland till HV71 – Erkki Laine gick till rysliga Färjestad. Erkki hade blivit kvar i Leksand ytterligare en säsong efter att kompisen Kari lämnat. Därefter vände Laine åter till Finland och Kiekko-Reipas. Under två säsonger i finska ligan gjorde den lille rightaren och sniperprototypen 70 mål på 69 matcher. Mot den bakgrunden var övergången till Färjestad så plågsam det överhuvudtaget kunde bli. I samma tröjnummer som i Leksand, 13, skulle han komma spela för Karlstadklubben i fyra säsonger. Färjestad var mer eller mindre skyldiga Leksand en sniper efter att ha snott Erkki framför ögonen. Skulle han tillbaka till Sverige så var det till LIF. Det dröjde åtskilliga år innan kompensationen kom: Pelle Prestberg.

Som mycket ung hade jag något av en man crush på Erkki Laine. Det ska till en sniper för de känslorna. Jag undrar om jag inte hade en på Pelle Prestberg också. Därför har man så desperat famnat efter något under en längre tid. En forward som regelbundet står för kliniska avslut. Av lätt insedda skäl föreställer man sig honom som kortväxt och rightskjutande. Vore det inte för det där med regelbundenheten – eller bristen därpå – skulle Eric Himelfarb kunna stämma in på beskrivningen. Där finns i alla fall en slumrande förmåga, det vet alla som såg honom i Rögle för ett antal år sen. Spelare har kommit till Leksand och blivit förlösta förr. Vore förra klubbadressen Modo och inte Linköping skulle jag betrakta det som i närmast klart att LIF gjort en kanonvärvning. Ni vet Hersley, ni vet Ryno, ni vet Alsenfelt. Ni vet också den nya vår Timander gick till mötes. Nu är det mer osäkert. Framför allt om Himelfarb kan hitta nät i önskvärd utsträckning. Som landsmannen Greg Parks. Tillfälligt producerande är en sak, regelbundet år efter år en annan. Det gjorde Parks. Det gjorde Laine. Det gjorde Prestberg. Det gör en sann sniper.

Alternativet är en på många händer jämnt fördelad produktion. Sallinen och Kähkönen bör bägge kunna peta in ett nöjaktigt antal mål. Antagligen kommer det ske av bara farten som ett resultat av att de aldrig viker ner sig. Allra minst i området runt motståndarmålet. Känslan är att de kommer framstå som trotjänare redan när de drar på sig blåvita matchdressen första gångerna. Intrycket är att uttrycket ”bra karaktär” personifieras av Tomi Sallinen och Toni Kähkönen. Medan Chris Connolly och Brian Connelly ska bidra till att lyfta LIF ur en alltför ensidig krigaridentitet och åter åtminstone till hälften göra Leksand till ett lirarnas lag ska Sallinen och Kähkönen hjälpa till att bevara krigarmoralen som senaste åren kännetecknat klubben. Med den skillnaden att finnarna sannolikt är bättre hockeyspelare och har högre kapacitet än några av de forwards som lämnat klubben.

Till sist: R.I.P Erkki Laine (1957-2009).
1288332091722

KRÖNIKÖR: PER KARLSSON

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
Klicka för att kommentera

Mer i Per Karlsson

Senast

Till toppen