Kontakta oss

Hockey – Den svåraste lagsporten att utöva

Per Karlsson

Hockey – Den svåraste lagsporten att utöva

2007 satte tv-bolaget ESPN en expertpanel att besvara vilka sporter som är svårast/tuffast att utöva. 60 sporter rankades och tio olika faktorer beaktades. Dessa var: kondition, styrka, kraft, speed, snabba kursförändringar, vighet, nerver, förmåga att ta stryk, koordination och analytisk uppfattningsförmåga. Panelen bestod av folk från en rad olika håll inom idrottens värld och en större omröstning tog vid. När rösterna sammanräknats återfanns boxning överst på listan. På andra plats – och därmed svåraste/tuffaste lagsporten – kom ishockey.

Häromåret när en LIF-spelare påtagligt ovan var hänvisad till läktaren under en rad matcher berättade han hur annorlunda han upplevde ytorna på isen jämfört med när han själv deltog i spelet. Från läktarplats fascinerades och förundrades han över hur mycket ledig is det finns att utnyttja. Det är inte direkt känslan när man själv är med därnere. Då upplever man bara akut tidsbrist, få alternativ och stängda åkvägar.

Det här berättades visserligen när Leksands IF spelade i SHL, och expertpanelen hos ESPN tog nog mest hänsyn till nordamerikansk hockey (NHL och ligorna under samt spel på mindre rink), så då kanske en del vill göra gällande att det är annorlunda med en liga som HockeyAllsvenskan. Att utöva sporten är där enklare. Vad man då glömmer är att många spelare – SHL-spelare med erfarenhet från divisionen under – har förmedlat att spel i HockeyAllsvenskan i vissa avseenden är svårare än SHL. I andradivisionen spelar lagen generellt mindre organiserat, är mer svårlästa och lite vad som helst kan hända när som helst. Kombinationen smartness och hundraprocentig arbetsinsats – som många gånger kan vara så framgångsrik i SHL – är ingen garanti för poäng i HockeyAllsvenskan. För där finns spelare som struntar i motståndarnas ambition att spela lugnt och metodiskt, organiserat och smart, och dyker upp när man minst anar det och stressar till misstag. Vill man hantera vildhjärnor räcker det inte att vara smart utan det krävs nog att man tillför en tredje dimension i sitt spel – den som finns hos de bättre SHL-lagen – och försöker ta kommandot direkt i matcherna och spela med fart och intensitet. Som LIF äntligen gjorde i första perioden mot Vita Hästen och som man hoppas att de kan fortsätta med så ofta så möjligt.

Denna text har inte skrivits för att ursäkta LIF under spelmässigt knackiga perioder – för sporten är lika svår att utöva för motståndarna – men det kan ändå vara bra att ha i åtanke under och efter match. Möjligheten finns ju att man då är mer förstående i sitt omdöme, inte dömer spelarna och laget lika hårt. Det är mycket att hantera och går fort därute på isen. Minst lika fort som en snabbt ivägskickad sågning på internet.

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
Klicka för att kommentera

Mer i Per Karlsson

Senast

Till toppen