Kontakta oss

Gästkrönika: Styrelserna, Sven-Åke Petters och jakten på de försvunna miljonerna

LIFnews

Gästkrönika: Styrelserna, Sven-Åke Petters och jakten på de försvunna miljonerna

Som alla som följer Leksand vet, fortsätter kaoset runt föreningen. Den senaste nyheten är att det kommer presenteras ett alternativ till Sven-Åke Petters och valberedningens förslag till styrelse på föreningsstämman i juni. Hur det förslaget kommer se ut vet antagligen bara de som är involverade i det, och det är för tidigt för oss utomstående att ta ställning till det nu, men att det kommer andra förslag än valberedningens är mycket naturligt och sunt, och inte en dag för tidigt.

Det är Sven-Åke Petters som har lett valberedningarna under de senaste ekonomiska fiaskoåren, och det är hans valberedning som har tagit fram förslagen till styrelser, som man nog ändå får säga inte har blivit särskilt lyckade. Ändå är det han som gång, på gång, på gång, på gång får leda arbetet med att ta fram nya styrelseförslag, trots att hans förtroende vid det här laget sedan länge borde vara förbrukat.

Tittar man lite på hur det ser ut i siffror och hur styrelsen har lyckats i förhållande till vad de själva räknat med bara de senaste två åren, blir man nästan mörkrädd.

För drygt ett år sedan gjorde man en nyemission som man räknade med skulle bli fulltecknad och ge 18 miljoner till klubben. Pengar som var helt nödvändiga för föreningens långsiktiga överlevnad, sa Sven Rosén då. Det blev 1 miljon (och då är inte kostnaderna för nyemissionen avdragna).
Minst 17 miljoner mindre än vad man räknat med.

Resultatmässigt räknade man med en vinst för bolaget på 6,5 miljoner för förra verksamhetsåret. Det blev knappt 500 000.
6 miljoner mindre än vad man hade räknat med.

I år har Kruse berättat att man räknade med en vinst på 3 miljoner. Idag ser det ut att bli en förlust på minst 3 miljoner.
6 miljoner mindre än man räknat med. I år igen.

Sammantaget blir det den svindlande summan 29 miljoner mindre i intäkter än vad man själv räknat med. På två säsonger. Och då är det alltså mätt i förhållande till styrelsens egna förväntningar. En nästan obegripligt stor missräkning, som är större än hela föreningens egna kapital.

Sedan har vi degraderingen också, som kostade någonstans mellan 25 och 30 miljoner.

Och så sent som i april förra året tvingades man ta ett nödlån på 5 miljoner för att klara den akuta likviditetskrisen, trots spel i SHL.

Så miljonrullningen i Leksands IF bara fortsätter och fortsätter.

Sedan har styrelsen fått en hel del beröm för att man genomförde rekonstruktionen, men sanningen är den att man inte hade något val. Styrelsens eget val var att ta mer lån, att lägga till det skuldberg man inte kunde hantera som det var, så när man upptäckte att det råkade saknas 25 miljoner i kassan, skickade man Anders Doverskog till kommunen och bad om borgen för ännu mer lån. Först när det helt enkelt inte var möjligt att skjuta skuldberget framför sig längre, för att kommunen nekade borgen i november 2013 och alla pengar i kassan var slut, begärde man rekonstruktionen.

Sven-Åke Petters, som varit den starke mannen bakom bildandet av dessa styrelser, tycker själv att styrelserna har varit bra, så någon självrannsakan eller hopp om bättring står nog inte att finna där. Men det är troligen ganska få utanför Petters egna kretsar som håller med honom om att styrelserna varit särskilt lyckade. Det är svårt planera verksamheten när man bara på två säsonger gör missbedömningar i en storleksordning som nästan motsvarar kostnaden för hela spelartruppen. Enkelt uttryckt: Det har inte gått särskilt bra för Petters styrelser.

Ändå är det han som får fortsätta leda arbetet med att ta fram ett nytt förslag till styrelse. Att det då dyker upp folk som har tröttnat och vill se en förändring är inget konstigt.

Hur det alternativa styrelseförslaget kommer se ut återstår att se, men helt klart kommer det vara värt att sätta sig in i. Att gå på rutin och bara fortsätta slentrianrösta som valberedningen och Sven-Åke Petters tycker, har inte visat sig vara särskilt bra för Leksands IF. Tvärtom var det nära att leda till att föreningen upphörde att existera och det är långt ifrån omöjligt att det sker igen, om miljonrullningen och missbedömningarna får fortsätta.

Så Leksingar, världen över, sätt er in i det nya förslaget till styrelse när det väl kommer. Bilda er en egen uppfattning och gå på föreningsstämman. Det är ni som avgör hur Leksands IF ska drivas i framtiden.

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
1 kommentar
  • Katrina58

    Bra att du belyser Sven-Åke Petters ledande roll i valberedningen.
    Men jag tycker ändå det vore bra om du, som författat krönikan, skriver ditt namn under.

Mer i LIFnews

Senast

Till toppen