Kontakta oss

GÄSTKRÖNIKA: Herr Norström och konsten att heta Åke

Gästkrönika

GÄSTKRÖNIKA: Herr Norström och konsten att heta Åke

Följande är ännu en gästkrönika från Anders Nilsson om Leksands viktigaste spelare idag:

Foto: Leksands IFFoto: Leksands IF

Jag pratade nyligen med en vän, vi kan kalla hen B, om läget i Leksands IF. Om Gubbarna som styrt och ställt de senaste åren, efter eget gottfinnande, med eller utan formell makt, inte alltid med Leksands IF:s bästa för ögonen. Och om Åke Norström, som kommit in och förhoppningsvis ska ändra på det.

Men Åke, sa B, det är ju det gubbigaste man kan heta!
Så kan det kanske vara, sa jag, men om man heter Åke och inte är så fasligt gubbig, utan bara normal, kan man ju istället komma att uppfattas som mycket mindre gubbig än man är, som en friskt fläkt, just för att alla förväntar sig att man ska vara alldeles oerhört gubbig, bara för att man heter Åke.
B höll med.

Åke Norström förhåller sig sin roll som styrelseordförande lite på samma sätt som till sitt namn. Mot bakgrund av de senaste årens styrelseordföranden i hockeybolaget, krävs sannerligen inte särskilt mycket för att framstå som lyckad. Men man ska inte underskatta Åke Norstöm. Allra minst uppfatta honom som gubbig, även om han är pensionär och även om det var många som var skeptiska till hur han valdes till styrelseordförande. Valberedningens Sven-Åke Petters, som lovat en öppen process, mörkade in i det sista att Tommy Larsson hoppat av det uppdraget och förslaget på Åke Norström som styrelseordförande las fram för sittande stämma.

För Åke Norström är på riktigt en frisk fläkt i Leksands IF, inte bara mot bakgrund av de tidigare trötta styrelseordförandenas ibland svårartade inkompetens och handlingsoförmåga, utan på alldeles egna meriter.

Norström är faktiskt mer än en frisk fläkt, han är en virvelvind, snudd på orkan, och jobbar enormt hårt för Leksands IF. Med tanke på det dåliga skicket på den operativa organisationen, med Kjell Kruse i ”spetsen”, har Åke Norström ett tungt lass att dra. Det är inte meningen att det operativa arbetet ska ledas av en styrelse eller styrelseordförande, men efter åratal av misskötsel och smått obegripliga snedrekyteringar, finns ingen annan utväg. Tiden är knapp och det kommer ta lång tid innan det är ordning på kansliet. Någon måste gör jobbet fram till dess.

Därför ska vi vara tacksamma att det just är Åke som har tagit på sig ansvaret för att få detta på plats och tillsammans med Andreas Hedbom, utgör han det starkaste ordförandeparet som Leksands IF skådat på länge. De har förvisso mycket kvar att bevisa, men man tycks äntligen ha stakat ut en färdriktning och dessutom vara beredda att göra jobbet. Något som Leksands IF inte skådat på årtionden.

Men man ska också komma ihåg att Åke är lok. Inte ett tåg. Det stora långa tåget som ska baxa Leksands IF på rätt köl igen, utgörs av dig, mig och alla andra vanliga supportrar, sponsorer och övriga samarbetspartners. Att ha ett starkt lok är viktigt, men det viktigaste är att vi andra sluter upp bakom det och drar åt samma håll, för föreningen har fortfarande betydande ekonomiska bekymmer och konkurs är fortfarande ingen omöjlighet. Men om vi alla sluter upp, tillsammans, och vi alla gör så gott vi kan, finns nu faktiskt en realistisk möjlighet att den miserabla hösten 2015, blir något vi som vi om många år kan se tillbaka på som det absoluta lågvattenmärket som blev vändningen för Leksands IF. Kanske kan vi till och med komma att skratta åt det.

Det är nu vi ska sluta upp bakom föreningen och bakom Åke Norström, dragloket, Leksands IF just nu viktigaste spelare.

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
Klicka för att kommentera

Mer i Gästkrönika

Senast

Till toppen