Kontakta oss

Det långa Silly Season-inlägget till ”Challe”, Jax & co

Cirkus Leksand

Det långa Silly Season-inlägget till ”Challe”, Jax & co

don-t-keep-calm-the-silly-season-is-here

Jag gjorde en ett långt inlägg inför 6-0-matchen mot Mora kring hur jag tycker att Leksand borde tänka kring truppbygget inför nästa säsong. Allt utgick ifrån att Leksand skulle åka ur mot Mora i den matchen.

Jag tog ut en drömversion och en ”realistisk” version. Den senare såg ut såhär (Utgick ifrån att Lukas Ericsson och Tommi Paakkolanvaara lämnade trots kontrakt och att Amnér och Karlsson lämnade för SHL-lag).

Målvakter:
Henrik Haukeland
Viktor Kokman

Backar:
Tom Hedberg – Alen Bibic
Alexander Ytterell – Daniel Bertov
Matias Lassen – Olle Alsing
Extra: Filip Hedberg

Forwards
Johan Porsberger – Janos Hari – Brock Montpetit
Fredrik Forsberg – Erik Nyström – Oskar Lang
Martin Grönberg – Jon Knuts – Martin Janolhs
Simon Norberg – Rickard Hugg – William Wikman
Extra: Isac Skedung

Sen dess har en del hänt. Alen Bibic har kritat på med Rögle, Erik Nyström är klar (?) för fortsättning i Pantern, Lukas Ericsson har spelat upp sig och LEKSAND HAR GÅTT UPP I SHL!!!!!!!!!!!!!!

Så: hastigt och lustigt (tog typ tre timmar) knåpade jag ihop en ny version.

Hur jag gått till väga: Jag tror lite som Mikael Rehnberg ordar om här att ”Leksand måste byta ut halva laget. Det är inget skämt, de måste byta ut halva laget, kanske mer än halva laget. Om de på allvar vill hålla sig kvar måste de göra om väldigt mycket.”

Jag hade gärna sett en förstakedja av Porsberg-Hari-Knuts för att jag gillar dem så jävla mycket, men jag tror inte att det är en producerande kedja i SHL. Jag tror att Leksand får svårt att undvika kval nästa säsong även om det satsas, men med för stor tilltro till det lag som tog upp oss så lär det bli en Karlskrona 15/16.

Jag har kollat igenom samtliga free agents (som jag har någe sånär koll på) från SHL, Hockeyallsvenskan, KHL, NLA, AHL, DEL, Liiga och kanske nån mer som jag glömt och ibland drömt iväg rätt hårt, men också försökt hålla mig till något som är något sånär rimligt. Spelare som Mattias Ritola och Almen Bibic skulle förstås vara drömmen men chansen att de skulle bryta sina kontrakt ser jag som ungefär 0 procent utan där kan vi nog räkna med förstärkning först säsongen 17/18 om vi håller oss kvar.

Jag har alltså bara tittat på spelare som inte har kontrakt och jag har också utgått ifrån att alla spelare som har kontrakt med Leksand i dag inte måste vara kvar nästa säsong.

Så:

Steg 1.

Från dagens trupp tycker jag att följande spelare ska spela för Leksands IF i SHL 16/17:

Målvakter:
Henrik Haukeland

Backar:
Daniel Bertov
Alexander Ytterell
Tom Hedberg
Matias Lassen

Forwards:
Martin Karlsson
Fredrik Forsberg
Jon Knuts
Oskar Lang
Johan Porsberger
Janos Hari
Martin Grönberg
Rickard Hugg
William Wikman
Simon Norberg

Spelare med kontrakt som jag inte vill ha kvar:

Lukas Ericsson
– Har höjt sig hundra snäpp under kvalserien och är i mina ögon en – i rätt roll – riktigt, riktigt bra hockeyallsvensk spelare. Jag tror inte han håller i SHL och vill inte att han ska ta upp en plats från till exempel Hugg i en fjärdelina.

Tommi Paakkolanvaara
– Hade han varit snabbare på rören hade han spelat högre upp i hockeyhierarkin. Skulle säkert kunna göra det bra i en fjärdelina och gjorde mycket bra jobb ”i det tysta” i matcherna mot Modo. Men med hans lön (som jag förmodar är topp tre i laget) så vet jag inte om det är värt att lägga de pengarna på en center i tredje/fjärde-kedan.

Viktor Amnér
– Fantastiskt bra offensivt i HA. Många gånger totalt avklädd defensivt i matcherna mot Modo. Levererade heller inte i offensiven på den nivån som krävs för att det ska vara värt misstagen defensivt. Kanske kan explodera och bli en Linus Hultström-typ på SHL-nivå med men har svårt att tro det. Leksand har inte råd med backar som – med SHL-mått mätt – inte hanterar defensiven. Det lär bli en hel del krig i egen zon och det är inte Amnérs styrka. Dock känns det lite lustigt att han inte ska fortsätta med tanke på att förmodligen skulle ösa in poäng i ett lag som är i toppen av SHL och i flera matcher trycker tillbaka sina motståndare (Frölunda, Skellefteå).

Steg 2.

Några spelare vill jag ha kvar i organisationen men utlånade för att ”växa till sig”.

William Wikman
Simon Norberg
Matias Lassen

Steg 3.

Vilka spelare av de som är tillgängliga skulle jag kunna tänka mig att se i Leksand?

Målvakter:
Joacim Eriksson, Dinamo Riga
– Drömvärvning. Skulle förmodligen vara en av SHL:s bästa målvakter.

Erik Hanses, Skellefteå
– Har utvecklats ordentligt i Skellefteå och bör absolut vara redo för en förstaspade i merparten av matcherna.

Anton Forsberg, Columbus Blue Jackets
– Vore förstås också en strålande värvning. Storväxt och modern målvakt.

Backar:

Olle Alsing, Almtuna
– Ryktas vara klar. En spelskicklig back som har framtiden för sig. Redo för SHL? Möjligt.

Daniel Grillfors, HIFK
– Rutinerad och rörlig back som är bra både offensivt och defensivt. En ledare som var assisterande kapten i HIFK den gångna säsongen.

Oscar Eklund, KooKoo
– Gillar det jag sett av honom i SHL. Allround-back som spelar enkelt.

Adam Masuhr, Kärpät
– Tidigare Andersson som nu bytt till det lite mäktigare efternamnet MASuhr. Levererat i finska topplaget Kärpät och har ett riktigt bra skott. Rightare och given PP-back.

Mattias Karlsson, Severstal Cherepovets
– Eventuellt nytt kontrakt påkritat här (?) men om inte så en stabil pjäs i defensiven som inte räds det fysiska spelet. Har en bra size men kan samtidigt hantera pucken.

Daniel Sondell, EV Zug
– Kanske lite vimsig hemåt men vann NLA:s poängliga för backar i år och är en spelskicklig, rutinerad och offensiv kraft som kan styra ett PP. Smart spelare.

Tim Erixon, Wilkes-Barre Scranton Penguins
– Nu kanske jag börjar sväva iväg å det grövsta men om, jag säger OM, Skellefteå inte har lust – eller plats – för Erixon i sin eminenta backuppsättning så är det ju bara att lassa upp vad han vill ha för att konkurrera ut övriga SHL-klubbar. Samt hålla tummarna att han inte vill till Ryssland eller Schweiz.

Johan Alm, Milwaukee Admirals
– Se Erixon. Förmodligen typ redan klar för Skellefteå.

Arvid Lundberg, Skellefteå
– God chans att försvinna om Alm/Erixon ansluter och här har vi en back med utvecklingspotential som redan nu är en bra SHL-back. Kan användas i alla spelformer.

Daniel Gunnarsson, Färjestad
– Gillade honom i Leksand och i Luleå var han långa stunder briljant. Har kört fast lite i Färjestad och var utlånad till Karlskrona tio matcher i år. Bara 23 bast, spelar ett enkelt spel och är ganska bra på det mesta. Tror det finns massor av potential att kräma ur här.

Ilari Melart, Luleå
– Dyr, förstås, men en stor, defensiv pjäs som kan göra ”Frögga”-jobbet men som inte är helt oäven med puck. Jobbar hårt, tar smarta beslut och kan tugga många minuter.

Forwards:
Jesper Ollas, Brynäs
– Given värvning. För två år sen kom han elva i SHL:s poängliga, sen en jobbig skada som var nära att avsluta karriären. I år var han tillbaka och så länge han inte hindras prestera av den förra skadan så ser jag ingen anledning till att inte plocka hem honom. Plus att han kan lira både center och vinge.

Ilari Filppula, Modo
– Visade i kvalet vilken grym spelfördelare och passningsspelare han är. Levererade även i SHL under den korta tiden han spelade där och jag tycker att han har kapaciteten att vara en ledande spelare för en nykomlingen i SHL. Smartness och lugn.

Pontus Petterström, Skellefteå
– Bra defensiv forward och det är väl kanske inte en sådan vi behöver i första han men finns löneutrymme och fler spelare än de jag radat upp lämnar trots kontrakt så är det här en perfekt tredjelinaspelare av hög SHL-nivå.

Daniel Widing, Wolfsburg Grizzlys
– Ungefär som Petterström tänker jag. Men mer av en retsticka samtidigt som vi vet att nånstans djupt där inne bor de en sniper. Men fick han det inte att lossna på den fronten i Skellefteå så vetefasen om han får det här. Nyttig tredjelina-spelare med dalablod i alla fall.

Emil Pettersson, Modo
– Här lär konkurrensen vara rätt stor men kan Leksand erbjuda en stor roll så kanske man kan vara med och hugga här. Ung och på g, lär ta ytterligare kliv nästa år och kan absolut vara en mycket bra SHL-spelare över en hel säsong.

Johan Olofsson, Färjestad
– En bekant lirare. Tror inte han är redo för en första/andra-lina i SHL men i en tredje kanske? Spelare som ger allt och där det finns mycket att hämta.

Mikael Johansson, Färjestad
– Kanske inte så troligt då väl uppbrottet inte blev helt hundra. Vet att det råder delade meningar om ”Chips-Micke” men i min värld är det en grym hockeyspelare som är välkommen tillbaka anyday.

Sen följande forwards som jag ser som osäkra, men spännande, kort. Såna som vi egentligen bör hålla oss ifrån ett förstaår i SHL men äsch… ville ändå plita ner dem.

Kevin Clark, SCL Tigers
– En målmaskin som jag vet att Tommy Salo hade ögonen på. Liten till storleken men rightare och skjuter ofta och bra.

Sean Backman, Ontario Reign
– Leksand ville ha honom inför den gångna säsongen men då var han för dyr. Också en liten rightare som är snabb och kreavtiv med offensiven som främsta uppsida.

Mads Christensen, EHC München
– Dansk landslagsman som har speeden som främsta vapen. En ledare som också kan göra poäng och har presterat under många år i DEL. Tveksamt om han är redo att leda en lina i SHL dock.

Steg 4.
Så, om jag ska pussla lite (och då räkna med kraftigt ökade sponsorintäkter som används till spelarbudget) och samtidigt utgå ifrån vad typ MIF hade för ungefärlig budget i år, samt höfta på ett ungefär vad spelarna kan tros tjäna (här kan jag vara helt galet fel ute förstås) så vore det ju finfint om vi hamnade ungefär vid nedanstående uppställning.
Då tror jag vi hade haft en bra chans att spela SHL-hockey även 17/18.

Henrik Haukeland
Joacim Eriksson

Ilari Melart – Tom Hedberg
Adam Masuhr – Arvid Lundberg
Daniel Bertov – Daniel Gunnarsson
Extra: Alexander Ytterell, Olle Alsing

Fredrik Forsberg – Ilari Filppula – Emil Pettersson
Mikael Johansson – Jesper Ollas – Sean Backman
Jon Knuts – Janos Hari – Oskar Lang
Johan Porsberger – Martin Grönberg – Martin Karlsson
Extra: Richard Hugg

Fortsätt läsa
Du kanske gillar...
2 Kommentarer
  • Peter Jacobsson

    Jesper Ollas svek Leksand och ska inte tillbaka igen. Sedan behöver vi tekare, för det är väl nått vi saknat hela säsongen och det märktes väldigt väl i serien mot Modo. Haukeland är bra, men lika ofta som han gör en kanonmatch så floppar han totalt, matchrserien mot Modo visade väl rätt klart det.

  • Peter83

    Vart är slitvargen TOBIAS Forsberg…??? Ollas, Filppula och Johan Olofsson hade varit riktigt kul å få se i vitblå tröjor nästa säsong… Haukeland är väl redan klar vad det gäller målvaktssidan, där har jag inte mkt mer koll än så… Hersley hade ju vart en drömvärvning som back… Och bröderna Bibic, men de senare har väl redan kritat på för Rögle… Olimb är ju också redan påkritad men är också en jag gärna ser i vitblå tröja nästa säsong…

Mer i Cirkus Leksand

Senast

Till toppen